м. Запоріжжя
бульвар Вінтера, 16
+38 093 697 20 40
+38 066 158 48 95
2701289@gmail.com 

Cистема маркування
(marking system)
ДСТУ 8820:2023 

Cистема маркування
(marking system)
виготовляється згідно
ДСТУ 8820:2023 «Протимінна діяльність. Процеси управління. Основні положення»

Система маркування, це комплекс заходів (застосування знаків та зведення огородження), призначених для застереження населення про небезпеки, пов’язані з мінами або вибухонебезпечними залишками війни та захисту від них.
Пропонуємо придбати у нас системи маркування мін та вибухонебезпечних залишків війни, безпечних шляхів та інші елементи робочого майданчика для гуманітарного розмінування власного виробництва.

Вартість систем маркування (по запиту) актуальна (18.04.2024)

Системи маркування мін та вибухонебезпечних залишків війни (ВЗВ)

Системи маркування використовують для гуманітарного розмінування та позначення на місцевості потенційно небезпечних районів та підозрювані небезпечні території.

Залежно від терміну встановлення системи маркування згідно ДСТУ 8820:2023 поділяють за категоріями на три рівні:
— тимчасова система маркування;
— напівпостійна система маркування;
— постійна система маркування.

   Тимчасова система маркування небезпечних ділянок місцевості призначена для маркування їх на термін до шести місяців. Цю систему маркування встановлюють, щоб забезпечити візуальне застереження при гуманітарному розмінуванню про наявність вибухонебезпечних предметів з відстані не менше ніж 30 м.
Таку систему позначають полиэтиленовою стрічкою, яку розміщують на дерев’яних стійках на відстані 1 м. від поверхні ґрунту. Стрічка може бути помаранчевого або жовтого кольору з надписами «МІНИ» на відстані через 1 м. або червоно-білою. Стійки, на яких розміщують огороджувальну стрічку, встановлюють на відстані 15 м. одна від одної. Для привертання уваги й застереження, стійки фарбують червоно-білими смугами через кожні 10—15 см. 

Тимчасова система маркування ДСТУ 8820:2023

   Напівпостійна система маркування небезпечних ділянок місцевості призначена для маркування їх на термін до одного року. Ця система маркування забезпечує візуальне застереження про наявність вибухонебезпечних предметів з відстані не менше ніж 30 м. та створює фізичний бар’єр для пересування людей чи тварин.
Напівпостійну систему маркування обладнують поліпропіленовим шнуром, який розміщують на дерев’яних або інших стійках, у дві нитки на відстані 0,25—0,5 м. та 1—1,25 м. від поверхні ґрунту.
Стійки, на яких розміщують поліпропіленовий шнур, встановлюють на відстані 15 м. одна від одної. Щоб привертати увагу й застерігати, стійки фарбують червоно-білими смугами через 10—15 см.
На верхню нитку пластикового каната встановлюють мінні знаки трикутної форми.

Напівпостійна система маркування

   Постійна система маркування призначена для маркування небезпечних ділянок місцевості, де неможливо проводити очищення/розмінування місцевості (об’єктів) від вибухонебезпечних предметів в найближчому майбутньому, її встановлюють на термін до 5 років та більше.
Постійну систему маркування обладнують колючим дротом, який розміщують на металевих або залізобетонних стійках, у дві нитки на відстані 0,25—0,5 м. та 1—1,25 м. від поверхні ґрунту. Стійки, на яких розміщують колючий дріт, встановлюють на відстані 15 м. одна від одної.
Щоб привертати увагу й застерігати, стійки фарбують червоно-білими смугами через 10—15 см. На верхню нитку колючого дроту встановлюють мінні знаки чотирикутної форми. Рекомендовано, щоб мінний знак чотирикутної форми мав окантування з матеріалу, який відбиває світло.
Ця система маркування забезпечує візуальне застереження про наявність вибухонебезпечних предметів з відстані не менше ніж 30 м та є фізичним бар’єром для пересування людей і тварин.

Постійна система маркування

Мінні знаки встановлюють з інтервалом максимум 15 м., причому бік з написом має бути обернено до ділянки місцевості, очищеної від вибухонебезпечних предметів, а білий або чистий бік — до небезпечної ділянки місцевості. Мінні знаки повинні бути добре видимі з відстані не менше ніж 30 м. 

Маркування альтернативним способом під час проведення нетехнічного чи технічного обстеження замінюють постійними, напівпостійними або тимчасовими системами маркування.

Дерев’яні стійки для систем маркування
Знаки для систем маркування
Маркувальна стрічка для систем маркування

Системи маркування безпечних шляхів та інших елементів робочого майданчика

Для позначення меж між небезпечними ділянками місцевості й ділянками, очищеними від ВНП, на ділянці очищення/розмінування використовують маркувальну стрічку та маркувальні віхи.

Віха «Небезпечно/Безпечно», базова лінія, призначена для позначення меж між небезпечними ділянками місцевості й ділянками, очищеними від ВНП, на ділянці чищення/розмінування. Віхи встановлюють через 5 м. і з’єднують маркувальною стрічкою. Висота віх — 120 см., переріз — 4 см. х 2,5 см., верхні частини пофарбовано червоним і білим кольором по 10 см.

Віха «Безпечні шляхи» призначена для позначення безпечних шляхів та інших елементів робочого майданчика поза зоною розмінування. Віхи встановлюють через 5 м і з’єднують маркувальною стрічкою. Висота віх — 120 см., переріз — 4 см. х 2,5 см., верхню частину (20 см.) пофарбовано білим кольором. Віхи «Безпечні шляхи» також використовують для позначення місця збирання металу.

Маркер мін/ВЗВ призначено для позначення на місцевості виявлених мін/ВЗВ. Маркери встановлюють перед виявленою міною/ВЗВ не ближче ніж 10 см до неї. Висота віх — 65 см, переріз — 4 см. х 2,5 см., 20 см. верхньої частини пофарбовано червоним кольором.

Допоміжна віха «Небезпечно/Безпечно» призначена для позначення меж між небезпечними ділянками місцевості й ділянками, очищеними від вибухонебезпечних предметів, на робочій смузі зони розмінування. Віхи встановлюють через 1 м. і з’єднують маркувальною стрічкою. Висота віх — 65 см., переріз — 4 см. х 2,5 см., верхню частину пофарбовано червоним і білим кольором по 10 см. Допоміжні віхи також використовують для позначення кутів і встановлюють на відстані 0,5 м. від кутової віхи вздовж межі ділянок місцевості, очищених від вибухонебезпечних предметів, і ділянок місцевості, забруднених вибухонебезпечними предметами.

Віха «Старт/Фініш» призначена для позначення лінії, звідки сапер починає роботу і де її закінчує. Віхи встановлюють під кутом 60° у тому місці, де сапер закінчує роботу. Висота віх — 65 см., переріз — 4 см. х 2,5 см., верхню частину віхи (20 см.) пофарбовано білим кольором.

Базова рейка призначена для позначення межі очищеної й неочищеної зони на робочій смузі та для визначення ширини проходу (робочої смуги). Довжина базової рейки — 120 см., переріз — 2,5 см. х 2,5 см. Базову рейку пофарбовано червоним кольором та з обох кінців (по 10 см.) білим. Частина рейки, пофарбована червоним кольором, визначає ширину проходу (робочої смуги), а білі кінці (по 10 см) використовують для додаткового перевіряння по 10 см з кожного боку проходу (робочої смуги). Під час виконання завдання базова рейка повинна постійно бути перед сапером. Категорично заборонено пересувати базову рейку без попереднього перевіряння місцевості на наявність мін і ВНП.

Для позначення на місцевості меж між небезпечними ділянками місцевості й ділянками, очищеними від вибухонебезпечних предметів, а також для позначення проходів (робочих смуг) використовують маркувальну стрічку.

Системи маркування безпечних шляхів та інших елементів робочого майданчика
Віха контролю якості
Віха для позначення безпечної території
Віха «Небезпечно/безпечно», що розмежовує безпечну та небезпечну територію
Базова рейка
Віха для маркування ВНП
Віха для маркування ВНП
Віха «Старт/фініш» для позначення щоденної ділянки робіт
Стрічка огороджувальна (сигнальна) міни

Стрічка огороджувальна (сигнальна) червоно-біла завширшки 75 мм., довжиною 500 метрів.

стрічка огороджувальна (сигнальна) червоно-біла 500 метрів

Виготовляється з еластичного поліетиленового матеріалу. Використовується для огородження замінованої (небезпечної) території у разі гуманітарного розмінування. Згідно техніки безпеки поводження з вибухонебезпечними речовинами, небезпечні території мають позначатися відповідними знаками, та огороджуватись, для запобігання випадкового потрапляння цивільних осіб чи бійців ЗСУ . Для цього використовується огороджувальна (сигнальна) стрічка.

Вартість огороджувальної (сигнальної) червоно-білої стрічки (75 мм. х 500 м.) складає 300 грн.

Жовтий поліпропіленовий шнур для напівпостійної системи маркування,
Ø 4 мм., довжина 100 метрів, в'язаний з серцевиною. 

Жовтий поліпропіленовий шнур для напівпостійної системи маркування

Характеристики поліпропіленового шнура:

Вартість поліпропіленового шнура (100 м./п.) складає 230 грн.

Організаціям із розмінування слід уникати застосування саморобних систем маркування. Саморобні системи маркування слід замінювати в найкоротші терміни постійними або тимчасовими системами маркування.

© 2008 - 2023  Майстерня спецдруку "Сантис"